EFT Greek Network
Το Ελληνικό Δίκτυο που ενδιαφέρεται ενεργά για την Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT Greek Network) ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα επαγγελματιών ψυχοθεραπευτών με στόχο να αποτελέσει μια κοινότητα για τους θεραπευτές που ενδιαφέρονται για την Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT) και την προώθησή της εφαρμογής της σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες στην Ελλάδα.
Tο EFT Greek Network είναι ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση/κατάρτιση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, επίσημα πιστοποιημένη από το Διεθνές Κέντρο Αριστείας της Συγκινησιακά Εστιασμένης Θεραπείας ICEEFT (International Center for Excellence in Emotionally Focused Therapy ) και έτσι αναπτύσσει ένα δίκτυο πιστοποιημένων Ελλήνων θεραπευτών στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένεια.
Κυριακή Πρωτοψάλτη-Πολυχρόνη
Η Κυριακή Πρωτοψάλτη- Πολυχρόνη είναι ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας, Ζεύγους και Οικογένειας.
Είναι εγκεκριμένη θεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία, Emotionally Focused Therapy (EFT), πιστοποιημένη από το Διεθνές Κέντρο Αριστείας EFT – ICEEFT του Καναδά.
Η κα. Πολυχρόνη είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), του πρώτου κέντρου θεραπείας οικογένειας στην Ευρώπη.
Η Κυριακή Πολυχρόνη εκπαιδεύει εποπτεύει επαγγελματίες στη Θεραπεία Ομάδας, Ζεύγους και Οικογένειας και διεξάγει πιστοποιημένη EFT εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εκπροσωπώντας την ICEEFT.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association – EFTA) της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Εκπαίδευσης της EFTA (EFTA-TIC).
Η Κυριακή Πολυχρόνη είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Θεραπείας Οικογένειας (American Family Therapy Association – AFTA).
Πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΕ) μέλους της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας (European Association of Psychotherapists – E.A.P.)
Ιδρυτικό μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Πιστοποιημένων Ψυχοθεραπευτών Ομάδας (Certified Group Psychotherapists – C.G.P.) και επί μακρόν Κλινικό Μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχοθεραπευτών Ομάδας (American Group Psychotherapy Association – A.G.P.A.)
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.). Πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).
Από το 2008, η κα. Πολυχρόνη είναι συνεκδότρια του επιστημονικού περιοδικού, «Human Systems»: The European Journal of Therapy, Consultation and Training.
Πεδία Ειδίκευσης/Δημοσίευσης:
- Η Αξιοποίηση της διεργασίας ομάδας στη βιωματική εκπαίδευση στην Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας.
- Κοινωνικοπολιτισμική αλλαγή και λειτουργία της οικογένειας, ιδιαίτερα σε ότι σχετίζεται με το ζευγάρι και το ρόλο της γυναίκας.
- Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας (EFT – EFFT).
Τρέχοντες τομείς ενδιαφέροντος:
- Πολιτισμικά καθορισμένα μοτίβα σχετίζεσθαι, που αντηχούν στις εσωτερικές φωνές των συντρόφων ως μέσο διευκόλυνσης της αλλαγής στο Ζευγάρι και την Οικογένεια
- Συστημική Επιστημολογία και τη Θεωρία του Ενήλικου Δεσμού
- Ο Δεσμός στην ομαδική ψυχοθεραπεία
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- A Multi-level, Multi-focal, Multi-Voiced Journey: not without family therapy – not with family therapy alone. In origins and Originality in Family Therapy and Systemic Practice, Ed. Borcsa, M. & Stratton, P., Springer, 2016.
- Actualizing inner voices and the group process: Experiential systemic training in personal development. Human Systems: The Journal of Therapy, Consultation and Training, Vol.19, Issues 1-3, 26-43, 2008.
- Inner Voices and dialogue in family therapy and systemic training: actualizing sequence and diversity.
Ε-mail: k_polychroni@otenet.gr
Υπεύθυνη του Ελληνικού Δικτύου EFT – EFT Greek Network – είναι η κα Κυριακή Πολυχρόνη, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια από το ICEEFT για την Ελλάδα, η οποία διδάσκει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Οι θεραπευτές του Ελληνικού Δικτύου EFT βοηθούν τα ζευγάρια και τις οικογένειες να ενδυναμώνουν τους συναισθηματικούς δεσμούς τους, στοχεύοντας στην προώθηση ανθεκτικών σχέσεων γεμάτες ασφάλεια και ικανοποίηση και παράλληλα στην διεύρυνση της έρευνας για την εφαρμογή της Συγκινησιακά Εστιασμένης Θεραπείας στον Ελλαδικό χώρο.
Το πρόγραμμα Hold Me Tight®/Κράτα με Σφιχτά υλοποιείτε κάθε φορά απο δύο μέλη της οργανωτικής ομάδας του Ελληνικού Δικτύου για την Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία που εχουν μακρόχονη εμπειρία στην υλοποίηση του. Υπεύθυνος εκ μέρους του Δικτύου είναι ο Νίκος Σπηλιόπουλος.
Νίκος Σπηλιόπουλος
Ο Νίκος Σπηλιόπουλος, είναι Ψυχοθεραπευτής Οικογένειας & Ζεύγους και MSc, ICADC Σύμβουλος Εξαρτήσεων.
Εργάστηκε στο ΚΕΘΕΑ, από το 1994 έως το 2014, σαν προσωπικό θεραπείας, σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ανέλαβε την ευθύνη, της από αρχής σύστασης και την μετέπειτα λειτουργίας (2002-2014) του Θεραπευτικού Προγράμματος Εξωτερικής Παρακολούθησης, Εφήβων – Νεαρών ενηλίκων και των Οικογενειών τους, ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ , στην Πάτρα .
Έχει εκπαιδευτεί στο ΑΚΜΑ στίς Συστημικές Προσεγγίσεις και στην Θεραπεία Οικογένειας & Ζεύγους, ενώ παράλληλα έχει ειδικευτεί στις εφαρμογές της Οικογενειακής Θεραπείας στον Τομέα των Εξαρτήσεων.
Έχει λάβει MSc στις Κλινικές πτυχές της Εξάρτησης και την Δημόσια Υγεία από το Institute of Psychiatry, King’s College, University of London. Διαθέτει διεθνή επαγγελματική πιστοποίηση ως Σύμβουλος Εξαρτήσεων από τo International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC).
Είναι μέλος της European Family Therapy Association (EFTA), Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.) και Πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής από την European Association of Psychotherapy (EAP).
Έχοντας ζήσει, για αρκετά χρόνια, από κοντά, την προσπάθεια ανθρώπων και οικογενειών, να ξεπεράσουν σοβαρές και απειλητικές για την ζωή δυσκολίες, αναγνωρίζει τον θεμελιώδη ρόλο των λειτουργικών σχέσεων και των δεσμών ασφάλειας, στην ανθρώπινη εξελικτική πορεία.
Ευαισθητοποιημένος από προσωπικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον, συναντά στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία EFT, την πληρότητα της αυτονομίας μέσα από την λειτουργική αλληλεξάρτηση.
Στο πλαίσιο της προσωπικής του διεργασίας ανάπτυξης και μέσα από την συνεργασία του με το Α.Κ.Μ.Α, συμμετέχει στη δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου για τη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT). Εργάζεται ιδιωτικά στη Πάτρα και την Αθήνα.
E-mail : spnikos1@gmail.com
Ιωάννα Κουκού
Η Ιωάννα Κουκού είναι Κοινωνιολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους, Οικογένειας και Ομάδας. Είναι πιστοποιημένη Θεραπεύτρια και Επόπτρια EFT καθώς και υπεύθυνη της Κοινότητας Θεραπευτών EFT του Ελληνικού Δικτύου EFT.
Έχει Μεταπτυχιακό τίτλο, M.Med.Sc, στην Κοινωνική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μεταπτυχιακό τίτλο, στην Εγκληματολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εκπαιδεύτηκε στη συστημική θεραπεία αρχικά στο Εργαστήρι Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (ΕΔΑΣ) και στη συνέχεια, ειδικεύτηκε, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του ανθρώπου ( ΑΚΜΑ)
Είναι μέλος της European Family Therapy Association (EFTA), Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.) και Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια από την European Association of Psychotherapy (EAP)
Με τον σύζυγό της, Γιώργο Μπαρδάνη, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, δημιούργησαν τo 1995 το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ανέλιξης του Ανθρώπου ¨ΑΝΕΛΙΞΗ¨, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα, παρέχοντας θεραπεία σε άτομα ζευγάρια και οικογένειες.
Η Ιωάννα Κουκού, εκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία σε θέματα τοξικοεξάρτησης και θεραπείας εξαρτημένων, με βάση τις αρχές της Θεραπευτικής Κοινότητας.
Είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων από την International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC) και Μέλος του ΙΤACA (Ευρωπαϊκός Σύλλογος Εργαζομένων στις Τοξικοεξαρτήσεις) όπου και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), όπου για 12 έτη ( 1983 έως 1995 ), δούλεψε σε θέσεις ευθύνης σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας. Το 1992 συνέβαλε στη δημιουργία του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ, ως πρώτη υπεύθυνη.
Η Ιωάννα Κουκού στο πλαίσιο συνεργασίας της με το ΑΚΜΑ, συμμετέχει στη δημιουργία εκπαιδευτικού δικτύου στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους, Emotionally Focused Therapy, (EFT). Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα.
Ε-mail : anelixi80@yahoo.gr
Αναστασία Βλαχογεωργάκη
H Αναστασία Βλαχογεωργάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι Κοινωνιολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και πιστοποιημένη EFT θεραπεύτρια.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Εργάζεται περισσότερα από 20 χρόνια στο Kέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης σε προγράμματα θεραπείας εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Στην παρούσα φάση είναι Υπεύθυνη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης για την Προβληματική χρήση του Διαδικτύου .
Εκπαιδεύτηκε στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) στην Συστημική Προσέγγιση, την Διεργασία Ομάδας και την Θεραπεία Οικογένειας.
Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας , στην Θεραπεία Ζευγαριών.
Είναι μέλος της European Family Therapy Association (EFTA) και της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.Συ.Θ).
Είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης από τo International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC).
Έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση εστιασμένη στην Θεραπεία Οικογένειας στον Τομέα της Τοξικοεξάρτησης. Έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Τοξικοεξάρτηση, σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του San Diego, California.
Έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Boston College με θέμα «Διοίκηση και Κοινωνικός σχεδιασμός στον Τομέα ης Τοξικοεξάρτησης».
Συμμετείχε , από την αρχή στην δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας (EFT).
Αλεξάνδρα Δημητριάδου
Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α).
Εκπαιδεύτηκε στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων για την αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών και της προσωπικότητας (WISC, WAIS, T.A.T, RORSHACH) στο Α.Κ.Μ.Α.
Ασχολήθηκε με την αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και την εκπαίδευση παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες και τη συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους.
Συμμετείχε στo προγράμμα «Συναισθηματική Αγωγή» του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μαθητές και δασκάλους δημοτικών σχολείων της Αττικής.
Εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων γονέων στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων του Ι.ΔΕ.ΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαιδευτικής Κατάρτισης Ενηλίκων).
Εργάστηκε στην οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην οικογένεια και την εκπαιδευτική κοινότητα (Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Ν.Σάμου).
Από το 2008 εργάζεται ως ψυχολόγος στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «η Μητέρα».
Η Αλεξάνδρα Δημητριάδου στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Α.Κ.Μ.Α, συμμετέχει στη δημιουργία εκπαιδευτικού δικτύου για τη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους.